Split: het hart van Dalmatië

Begin mei besluit ik naar Kroatië te reizen. Mei vind ik een geweldige maand om te reizen, weet niet of het komt omdat ik in die maand jarig ben. Alles staat in bloei en als je zoals ik, niet gebonden bent aan de schoolvakanties, is het een ideale periode om juist buiten het hoogseizoen te reizen.

In deze blog neem ik je mee naar Split. Fijne aan de stad Split is dat alles goed bereikbaar is. Ik heb er al een paar keer mogen overnachten en mijn voorkeur gaat uit naar de oude stad, en de charmante wijk Varoš. Samen met mijn zus overnacht ik op deze locatie, waar ik een keer eerder heb geslapen. Dat beviel goed en de locatie is zowel dichtbij Marjan, de groene oase in Split en het oude stadscentrum. Het leuke aan deze appartement is dat je een gezamenlijke buitenruimte hebt, een receptie en ieder appartement heeft een eigen balkon.


De eerste dag besluiten we de stad te verkennen. Voor mij geen onbekend terrein, aangezien ik hier een paar ken ben geweest. Mocht je voor het eerst komen dan kun je het paleis van Diocletianus bezoeken. Wij slaan dit over, maar besluiten koffie te drinken op het centrale plein Peristil. 's Avonds vindt er vaak livemuziek plaats, zeker een aanrader en vanaf hier kun je eindeloos verdwalen in de smalle steegjes.


Als ik een citytrip doe, dan ben ik gewend om veel te wandelen. Zo ook in Split, maar vaak vind ik het handig om een fiets te huren, gaat net een stuk sneller en je kunt op deze manier veel meer van de stad zien. Tip! Installeer de app Next Bike. In de hele stad vind je fietspunten waar je een fiets via de app kunt lenen, zo zijn er ook elektrische fietsen. Handig als je net iets buiten de stad gaat, zoals fort Klis en dus veel heuvels tegenkomt.


Tips restaurants: Pandora Greenbox (plant based) Matejuska (lokaal eten) Fig (internationaal & lekkere cocktails) Sug (lokaal & internationaal) Uje oil bar (Dalmatische specialiteiten)


Fort Klis is een aanrader, bekend van de Games of Thrones. Als je even de drukte (vooral in de zomer) wilt ontvluchten en iets buiten de stad wilt ondernemen. Wij gingen met een groep in mei (dus minder warm) en met de fiets om boven op de heuvel te picknicken. Mocht je dit te heftig vinden, het is een flinke klim naar boven (heen & terug 30 km), dan kun je een georganiseerde reis boeken. Gelukkig hadden wij elektrische fietsen. Een redelijk goede conditie is vereist. Eenmaal boven heb je fantastisch uitzicht en het is de klim meer dan waard!


Fort Klis

Na de fietstocht was het tijd voor een welverdiend drankje in café bar Tennis.


Stranden

Als je aan Kroatië denkt, dan denk je aan zee & strand. No worries ;) Ik heb er een aantal voor je uitgetest. Wat ik je kan aanraden, is om met de fiets of als je heel graag wilt wandelen, bij Bacvice te beginnen en zo de gehele kuststrook af te gaan. Zo heb ik het gedaan en kon vrij snel zien wat me aansprak en wat niet en fietste dan rustig verder, totdat ik een mooi plekje had gevonden.

Bacvice; de meest bekende en toeristische strand. Voordeel is dat het water ondiep is, waardoor je 'picigin' kan spelen, en voor kleine kinderen ideaal. in de zee heb je geen kiezelsteentjes, maar zand. Een leuke strand, maar ik geef de voorkeur aan een wat minder drukke plek.

Firule; na Bavice kom je deze strand tegen. Je ligt wel op betonblokken naast de zee. Niet de meest mooie strand. Trstenik; de prachtige Radisson Blu Resort zit hier vlakbij.

Znjan; iets verder weg van het centrum. Zie mijn tip hierboven, ga met de fiets :). En een van mijn favoriete stranden, minder druk, meer lokale mensen hier en fijne strandtentjes. Geen zand, maar een kiezelstrand.

Toen ik net aankwam in Split vroeg ik mij af of er ook stranden aan de andere kant zijn, dus aan de kant van de Marjan heuvel. En die zijn er zeker. Jezinac beach is wat kleiner en hier komen meer lokale mensen. Wat ik naast de rust zo mooi vond, is dat je op het strand ligt en achter je een park met bomen ziet. Er is ook plek om je auto te parkeren. Strandje meteen ernaast is Kastelet.


Jezinac beach


Andere stranden vlnr: Znjan 4x, Bacvice, op weg naar Jezinac beach
Mei; dé perfecte periode om te reizen richting Balkan. Het is er minder druk, zonder hordes toeristen en ook veel aangenamer qua temperatuur. Als je geluk hebt, zoals wij hadden, kun je zelfs in de zee zwemmen. Een aangename verkoeling in het hart van Dalmatië!

Tot slot nog een laatste tip, ga naar de zomer bioscoop in Bacvice. Prachtig uitzicht, meteen naast het strand en genoeg leuke films! Enjoy! Uzivaj, i samo laganini :)7F9B9529.jpg

Hi, thanks for stopping by!

Wat leuk dat je op mijn blog komt kijken! Ik ben Ana, een millennial child, geboren in ´85. In deze blog neem ik je mee in mijn leven, de leuke en spannende momenten, maar ook de minder leuke kanten. Hopelijk kan ik jou inspireren jouw mooiste leven te leiden, volgens jouw interne kompas. 

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Instagram